Vinyl, CD eller lydfil?

On February 22, 2010, in Blog, by Florian Fastina

Hvordan lytter du primært den den musik du hører? Når jeg stiller spørgsmålet er det fordi jeg til stadighed hører unge mennesker sige “CD’en er død”. Når jeg hører det, plejer jeg at svare “Gu er den ej”. CD og vinyl er stadig de mest seriøse måder at lytte til musikken på. Det er meget fint at vi skal følge fremskridtet, men så længe fremskridtet ikke giver os høj kvalitet nok, så er der ingen fare for at CD’en uddør. I sin tid sagde man det samme om vinyl, men i dag vil mange DJs stadig hellere bruge vinyl end de vil bruge filer og CD.

Når jeg sætter mig ned for at lytte til musik, forlanger jeg at kvaliteten er optimal. Når jeg vil købe et album i eks. iTunes Store, får jeg musik som er kraftigt bit-komprimeret. Der er tale om Mp3-filer som kommer i en opløsning på 256 kbps. Det er bare ikke nok hvis du feks. køber et stykke klassisk musik. Du kan tydeligt høre en forringelse i lydkvaliteten. Dette gør sig også gældende i mange andre musikgenre. Og så er det ikke længere den fornøjelse det skulle være. CD’en forbliver på markedet, så længe den musik vi køber ikke er i fuld kvalitet. Selvfølgelig er det jo meget praktisk at musikken ikke fylder så meget når vi skal have den liggende på vores computere eller Mp3-afspillere, men det lyder bare ikke godt nok til at CD’en har fundet sin afløser. Der kan måske blive tale om et totalt skift i måden hvorpå vi købet vores musik når fil-sytemet som kan give dig musikken i fuld kvalitet og samtidig ikke fylder så meget som en Wav-fil, er en realitet.

En anden måde at lytte til musik er straming. Dette betyder, at du er helt fri for at have en samling af musik hjemme i stuen. Her lytter du til musikken online når det passer dig og kan lave spillelister og oprette dit helt eget system. men igen er kvaliteten begrænset. www.grooveshark.com er et eksempel på en sådan streamingtjeneste. Vi er igen ude i Mp3 kvalitet, og den er som tidligere nævnt, ikke god nok hvis man skal kunne nyde det arbejde produceren har lagt bag udgivelsen. Vores lytteudstyr bliver bedre og bedre og afslører også i større grad når kvaliteten ikke er optimal.

Når alt dette er sagt, vil jeg gerne indrømme, at jeg selv har og stadig køber musik i iTunes Store. Jeg bruger den ofte til at tjekke et album ud, og hvis jeg synes at det holder hele vejen, går jeg ud og køber det på CD. Med en CD kan jeg så lægge musikken ind på min iPhone i kvaliteten, 320 kbps og skifte musikken som det passer mig uden at den ligger på min Mac eller iPhone og fylder når jeg ikke bruger den.

Længe leve CD og Vinyl. Hvad mener du?

Tagged with:  

Leave a Reply

*

Social Media Icons Powered by Acurax Social Profile Design Experts
Kyplex Cloud Security Seal - Click for Verification
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On YoutubeVisit Us On Linkedin